sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Liikkeellä lapsen kanssa: ulkojäillä

Pienten lasten luistelun aloituksesta ollaan monta mieltä. Itsekin tietenkin fysioterapeuttina ymmärrän, että tuo pieni pullajalka ei ehkei vielä ole ihan lihaksistoltaan kehittynyt luistimia varten. 
Niinpä me nyt kuitenkin käytiin tänään kokeilemassa pojan uusia luistimia käytännössä. Luistimiin parit villasukat, koska kasvunvaraa otettiin jonkun verran juuri sen takia, että tänä talvena tuskin luistelu vielä ihan ykkösharrastukseksi nousee. 
Mutta eikä mitä, sen 5 minuuttia mitä jäällä oltiin, sujui ihan hyvin. 


Kiekko ja kaunoluisteluseurojen nettisivuja nopeasti surffatessani nuorimmat lapset ovat 3-4 vuotiata, joita luistelukouluihin mukaan otetaan. Monissakaan noissa seuroissa ei lapsista välttämättä ole tarkoitus muokata tulevia tähtiä, vaan innostaa ihan tavallisia lapsia nauttimaan liikunnasta, luistelusta ja ulkojäillä vielä raikkaasta ilmasta. 


Itse muistan luistelleeni lapsena kaunoluistimilla, koska tytöille vain kuului tottakai kaunokit. Muutamilla tytöillä jo tuolloin oli hokkarit ja sitä vain ihmeteltiin miten paremmin he pystyivät ringetessä kaartumaan ja liikkumaan. Kokeilin hokkareita ensimmäisen kerran vasta varmaan parikymppisenä, en meinannut saada luistimia millään tarpeeksi tiukalle.  Lopulta kun ne kuitenkin jalkoihini sain, oli ne paljon tukevammat kun kaunokit ja niihin uskalsi tukeutua hetkihetkeltä paremmin. Kaikenlähtököhtahan tietenkin on se, että kaunokit on tarkoitettu taitoluisteluun, hokkarit muihin lajeihin. Yhtäkaikki liikunnan ilo ja siitä lapsena, nuorena ja nyt aikuisena saatu hyvä olo on ollut tärkeintä.
Muistanpa itse opetelleeni luistelemaan potkukelkan avulla, myöhemmin käytin potkuria pariluisteluparinani. Ihme ettei käynyt hullusti, sen verran arveluttavalta touhu nyt tuntuu. Sain tuolloin, niin kuin nytkin liikunnasta iloa ja toivon että pystyn sen tunteen siirtämään lapselleni.


Tänään olin jäällä ilman luistimia, lähinnä kameran varressa kiinni, huoltojoukoissa. Niistin nenän, kaadoin termarista lämmintä mehua ja kannustin tietenkin kovasti. 

OM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti